a) a Kedvezményezett neve: Klupács Éva

b) pályázati felhívás neve, kódszáma: Bakonyalja-Kisalföld Kapuja Vidékfejlesztési Egyesület – Együttműködésen alapuló turisztikai beruházások támogatása című, Kódszáma: VP6-19.2.1.-8-2-17

c) a projekt címe, azonosító száma: Erdei turizmus szolgáltatásfejlesztése – Túrázás mountaincarttal Magyarország legszebb fekvésű településén

d) a szerződött támogatás összege: 6 106 812 Ft

e) a támogatás mértéke (%-ban): 60%

f) a projekt tartalmának rövid bemutatása:

Magyarország legszebb fekvésű települése cím elnyerését követően érezhetően megélénkült a turisták érdeklődése Súr település iránt. A Súrra érkező turisták, kirándulók részéről prejudikált elvárásoknak kell megfelelni a településnek, ennek megfelelően az önkormányzat turisztikai fejlesztések megvalósításába kezdett: lombkorona sétány készült, 9 db, összesen 52 km hosszúságú túra útvonal került kialakításra.

A megvalósított fejlesztések újabb médiaérdeklődést generáltak, jelentős érdeklődés mutatkozik a község iránt, sok turista érkezik a látnivalókat megtekinteni, a szabadidejüket szép vidéki településen, kellemes erdei környezetben eltölteni.

Az eddig megvalósított fejlesztések a turizmus fejlesztése szempontjából fontos, de közvetlenül bevételt nem generáló beruházások voltak.

Projektem megvalósításával a megvalósult fejlesztésekre és a térség, valamint a Bakonyalja természeti adottságaira épülő turisztikai szolgáltatásfejlesztés jött létre új vállalkozás indításával. A vállalkozás jövedelemtermelő képessége révén a helyi önkormányzat számára bevételeket generál, illetve a már meglévő turisztikai szolgáltatások jobb kihasználtságát eredményezi, esetleg újabb szolgáltatások létrehozását indukálja. Mindezen multiplikátor hatások révén hozzájárul a vidék népességmegtartó erejének növeléséhez.

A mountaincart túrázás lehetősége Magyarországon teljesen újszerű. Hazánkban 2017-ben jelent meg első alkalommal a „jármű”. A Mátrában szerveznek mountaincart túrákat, bár ott a száguldás élménye az elsődleges, a túrázás nem jelenik meg a turisztikai termékben. A turistát személyautóval szállítják a kiindulási helyre, ahonnan túravezetővel teszi meg a távot.

2013 óta létezik a mountaincart, mint turisztikai termék Ausztriában, Svájcban és Németországban. Franciaországban egy hasonló „jármű” a devalcart nyújtja ezt az élményt a turistáknak. Ezekkel a sporteszközökkel a túraútvonalak bejárása a túrázás (nordic walking) és a gokartozás élményét nyújtja egyszerre.

A pályázati támogatásból 12 db mountaincart (hegyi gokart) járművet (2xS,4xM,4xL, 2xXL méretben) és 12 db védőfelszerelést (bukósisak) szereztem be 2019. őszén.

A súri mountaincart túra lehetőség azoknak a település 50 km-es körzetében élő magyar családoknak, akik jövedelmi helyzetük végett nem engedhetnek meg maguknak külföldi kirándulást, vagy csak hétvégén (vagy munkanap délutánján) a szabadba vágynak, ahol a rekreáció teljes élménye garantált számukra. Az eddigi tapasztalatok alapján fontos célcsoport az iskolai osztályok (osztálykirándulások), munkahelyi közösségek (csapatépítő tréningek) és baráti társaságok.

 

g) a projekt befejezési dátuma: 2019.10.11.